söndag 5 augusti 2012

att måla stugan med falu ljusröd

 
Vi målar om sjösidans fasad med falu ljusröd - vackrare färg finns inte!HAR MAN EN 1800-TALSSTUGA FINNS DET FÖRSTÅS OBEGRÄNSAT MED JOBB.

Men vi försöker ändå ta det lite lagom. Inte göra mer än vad vi tycker är roligt. Det började dock bli dags att måla om stugan. Fasaden har genom åren blivit lappad och lagad, och målad med den röda färgskvätt som råkade finnas till hands just för tillfället. Synar man huset noga är fasaden ett lapptäcke av olika röda kulörer, i varierande skick. Sommarens projekt var att måla en fasad röd och vi valde sjösidan. Den är vackrast, var i bäst skick och inte lika hög som gavlarna. Att borsta gammal kritande rödfärg och måla ett lager nytt tog en dag. Alldeles lagom semesterprojekt med andra ord.

Vi valde falu ljusröd, som är den vackraste av alla kulörer om ni frågar mig. Inte så tung som den mycket vanligare mörkröda nyansen. Och flammar alldeles fantastiskt i solnedgången, ni vet så där som gamla tallstammar gör i sen augustisol. Den ljusröda kulören är också den ursprungliga, så det kändes som det naturliga valet för vårt 1800-talshus. Den nu så vanliga mörkröda falufärgen, som vi tror är så typiskt svensk, är alltså inte den "rätta".

Vackert blev det och nästa sommar ger vi oss på ännu en fasad, samt målar de vita snickerierna med en vit linoljefärg bruten i aningen grått.

Hoppas bilderna förmedlar lite av resultatet!  
 
Före och efter.

 1 kommentar:

  1. vilken skillnad .....och bra jobbat!

    Kram

    Pernilla På Piazzan

    SvaraRadera