onsdag 14 september 2011

hur byggde vi skåpet?

 

Godkväll finingar!

Den här veckan går verkligen rasande fort. Redan onsdag kväll! Vi har fortsatt kaklandet på kvällarna och efter en liten komplettering av sex stycken kakelplattor (löjligt att det fattades så få!) i Gysingebutiken på lunchen igår så är nu äntligen alla väggar kaklade. Nu återstår bara fogen (Den ytterst lilla fogen vill säga! Plattorna sätts dikt an, men eftersom de är ojämna blir det lite fog i mellanrummen.) men redan nu ser man hur det blir och jag är verkligen nöjd med resultatet!

Flera av er har frågat om skänken vi bygger och vill veta hur vi har gjort, så här kommer en snabb beskrivning. Den är säkert inte alls snickarmässig och kära maken kommer garanterat ha synpunkter på min förklaring, men anyway! 
Fyra stycken överskåp 80 cm breda med dubbeldörrar utgör "överdelen".
Både stommar och luckor kommer från IKEA.
 

 Fyra stycken överskåp 40 cm breda med låda och lucka utgör "nederdelen". IKEA-skåren är
ihopsatta med varandra enligt IKEAs instruktion för montering av köksskåp.


 
De fyra skåpen längst ner är utflyttade från väggen för att skapa illusionen av att de är djupare än
överskåpen (det är de alltså inte). Hålrummet mot väggen döljs av sidoskivan. Alla yttersidor är
inklädda med limträskivor utanpå stommarna. De är shellackade (vilket man gör för att förhindra
att kvistarna blöder igenom färgen senare)
och det är därför det ser ut som om skåpet har fläcktyfus
just nu. Hela skåpet ska målas i en och samma färg senare.


 
Mellan överdelen och nederdelen har vi satt en 3,8 cm tjock ekskiva (också från IKEA).
Den har vi fräst så att den har fått en profil i överkant för att se gammaldags ut. Den ska målas
i samma färg som skåpet.


 
Överst har skåpet fått ett krön av svanhals från Nacka byggnadsvård.


 
Mot golvet har skåpet fått  en hög golvsockel, också från Nacka byggnadsvård.
Den är spikad med klippspik från Gysinge.
Voilá! Now you know. Hoppas att det var till lite hjälp :) Nu ska jag krypa ner framför tv:n och slappa med regnet som smattrar mot fönsterrutorna. Lite mysigt ändå!

Kram och so long!
5 kommentarer:

 1. Åh så fantastiskt! Jag ska bannemej göra en sån här också. :) Tusen tack för beskrivningen! Frida

  SvaraRadera
 2. Oj, vad snyggt det blir! Mycket inspirerande bygge!Älskar också dessa lister från Nacka! Har beställt alla lister från Veckebo sågeri själv till hela huset.

  Allt gott,

  Mari

  SvaraRadera
 3. Åh vad fint du har beskrivit det. Jag är så imponerad. Vi har precis flyttat in i ett 1920-tals hus och letar kök. Hade nästan bestämt oss för ett jättefint men ack så dyrt kök från Kvänum. Efter att ha läst om ert kök nu i flera dagar och verkligen specialstuderat bilderna noga börjar jag fundera på om vi kanske ska göra ngt liknande som ni har gjort. Det blir ju lite över till annat då om man säger så... Vad heter luckan från Ikea? Har ni slipat dem innan ni målade dem? Ni har verkligen ett fantastiskt fint hus och du har en underbar blogg!

  SvaraRadera
 4. Åh vad fint du har beskrivit det. Jag är så imponerad. Vi har precis flyttat in i ett 1920-tals hus och letar kök. Hade nästan bestämt oss för ett jättefint men ack så dyrt kök från Kvänum. Efter att ha läst om ert kök nu i flera dagar och verkligen specialstuderat bilderna noga börjar jag fundera på om vi kanske ska göra ngt liknande som ni har gjort. Det blir ju lite över till annat då om man säger så... Vad heter luckan från Ikea? Har ni slipat dem innan ni målade dem? Ni har verkligen ett fantastiskt fint hus och du har en underbar blogg!

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Nu måste jag kommentera här med men gud vad smart!! Så himla fint det blir o riktigt fiffigt att platsbygga ikeakök och skåp! Det här måste jag visa mannen min, vi drömmer verkligen om ett sånt här kök i vårt framtida hus o de här känns ju som en superbra inspirationskälla, att man kan göra så har jag inte ens tänkt på :)

  Kram/M

  SvaraRadera