lördag 21 april 2012

frågestund

 
Nu sätter jag mig tillrätta i soffan och så kör vi frågestund!Hej sköna lördag!

Hoppas ni har det bra? Vi har vårt vanliga lördagsprogram med jiujitsuträning för lilla loppan och teaterskola för storebror. Själv har jag hunnit springa innan frukost (har sprungit fem morgnar den här veckan, försöker hinna iväg en kort runda innan frukost, och är makalöst stolt över mig själv) och ska snart ge mig på måleriet i sovrummet igen. Men först en frågestund med er! Jag har varit hemskt dålig på att svara på de frågor ni mejlat mig, men ibland räcker inte riktigt tiden till med tre barn, jobb, renovering och bloggande. Jag vill ju gärna att ni ska få svar på era frågor och ska försöka bättra mig på mejlen, I promise, men nu kommer i alla fall lite svar på sådant ni undrar över.

Grunden på vårt hus är målad den grå kulören S-2502-Y och är en vanlig husgrundsfärg (minns ej märket, men finns i vanliga färgbutiker). Den är alltså inte målat med linoljefärg. Det var för svårt att få bort all gammal färg och vi ville inte putsa om den, så vi gick på samma färgtyp som den redan var målad med.

Köksluckorna har jag målat med Ottossons linoljefärg kulör ljusgrå. Har tidigare testat kulörerna pärlgrå och vetegrå men tycker att de är för gula.

Jag tycker inte att köket blir mer svårstädat med linoljefärg, snarare lättare att hålla efter. Färgen sitter som berget och skulle det bli nött med tiden, eller behöva en uppfräschning, är det bara att måla på ett nytt lager färg. Inget som behöver skrapas och ingen färg som släpper i stora flagor. Linoljefärg nöts ju långsamt ner när den slits, den flagnar inte som moderna färger, därför åldras den med "behag" och får patina med tiden. Tips på hur du målar hittar du här.

Jag har målat det mesta med linoljefärg; trä, puts, metall, golv, tak, väggar, ute och inne. Min erfarenhet är att linoljefärg fäster på allt. Möbler som är lackade innan går utmärkt att måla med linoljefärg. Har målat många Ikea-möbler och de är ju fabrikslackade. Ruggar upp lacken lite lätt med slippapper och målartvättar noga. Sedan är det bara att måla! Behöver inte vara trärent. Alla "vanliga" målarfirmor är skeptiska till linoljefärg och konstigt nog går det inte att handla linoljefärg i vanliga måleributiker. Varför vet jag inte, men gissar att det beror på de lite längre torktiderna och att det kräver lite långsammare tempo att måla med linoljefärg. Inget för alla extreme home makeover tv-program alltså :) Jag gillar att linoljefärgsmålning är en gammal svensk tradition som är hållbar och miljövänlig. Men tänk på att trasor med linolja kan självantända! Lägg dem alltid i en påse med vatten innan ni slänger dem! Vi vill inte ha några olyckor.  Läs mer om linoljefärg här.

Taklampan i köket var en födelsedagspresent till mannen min och kommer från Byggfabriken. Den finns i två storlekar och vi har den större.

Våra fönster och de franska glasdörrarna i köket kommer från Snickarglädje. Jag rekommenderar gärna det företaget. De gör gedigna, tidstypiska fönster tillverkade på gammalt sätt av tätvuxen norrlandsfuru. Bågarna sätts ihop med lim och plugg, spröjsen är tunna på gammalt vis och man kan få återvunnet munblåst glas i bågarna. Eller kulturglas som vi har valt. Mycket vackert! Fönstren målas med linolja och kittas med linoljekitt. Det går att välja till tidstypiska beslag och gångjärn och på så sätt slippa de moderna runda gångjärnen som är så fula! Vi har valt gångjärn med konisk topp från Eskilstuna kulturbeslag. Det är ju de små detaljerna som gör skillnaden, som ni vet ;) Vi har inte köpt ytterdörr därifrån, men skulle gärna vilja. Deras dörrar är fantastiskt vackra.

Väggfärgen vi målar med är Jotuns helmatta och kulören kallas Snöflinga. Det är som Stockholmsvit med bara hälften så mycket pigment. Kan tyvärr inte färgkoden, men färgbutiken kan blanda om ni förklarar enligt ovan.

Det var en hel del byggnadsvård och lite annat smått och gott! Jag hoppas att det var till lite hjälp. Kram och lycka till med era renoveringar. Och våga prova linoljefärg!


 

3 kommentarer:

 1. Kul att få läsa. Önskar dig en fin lördag! Kram

  SvaraRadera
 2. Tack för lite detaljinfo och en underbar blogg. Ni har ett fantastiskt fin hem och så roligt att få följa alla nya projekt! Har man hus (speciellt ett gammalt) tar projekten aldrig slut - visst är det kul och det blir en del av livspusslet. Fortsatt lycka till med allt!
  Mvh
  Katarina, Stallarholmen

  SvaraRadera
 3. Hej. När du målar med linoljefärg väljer du då en färg med eller utan lösningsmedel? Kan de ha påverkan på resultat tror du? Ska måla en IKEA-möbel som ska vara i ett barnrum och då vill man ju verkligen slippa lösningsmedel men undrar lite om det fäster på IKEAs fabrikslackerade.

  SvaraRadera