torsdag 31 maj 2012

tankar om fönster

 
Fönsterputsning pågår.Fönster är ju något av det viktigaste för utseendet på ett hus.

Och rätt fönster på rätt hus är en bra tumregel, tycker jag. Villa N hade fått extremt osmickrande nya fönster på sjuttiotalet. För små och utan spröjs gjorde de inte mycket för att bidra till husets skönhetsvärden. Att byta fönster är ju en kostsam affär och när vi skulle göra det var det viktigt att det kändes rätt. Rätt ekonomiskt, estetiskt och byggnadsvårdmässigt. Vi ville ju inte göra samma misstag som på sjuttiotalet och återigen sätta in nya fönster i huset som just nu är moderna men på sikt kommer att kännas så fel. Dessutom ville vi ha fönster som går att underhålla och renovera och som därmed har en chans att följa med huset in i nästa sekel. Alla "underhållsfria" fönster gick därmed bort. Underhållsfria fönster går nämligen inte att underhålla. De måste kastas när de blir slitna.

Estetiskt ville vi återföra huset till sitt ursprungliga utseende och då behövde vi någon som kunde tillverka efter våra önskemål, utan att det kostade skjortan. Vi vände oss till Snickarglädje, men det finns säkert fler mindre fönstertillverkare som tillverkar fönster på traditionellt sätt. Kulturglas, kärnfuru, linoljekitt och linoljefärg, traditionella beslag och specialritade för att matcha fönstren på husets originalritningar gör att huset känns vackert igen. Visste ni förresten att gammalt fönsterglas ger ljusare rum eftersom ojämnt glas reflekterar ljuset bättre.

Många frågar om våra fönster, både här på bloggen och i verkligheten. Folk i renoverartagen stannar till, ringer på dörren och vill veta vilka fönster vi har. 

Nu vet ni :)

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar