lördag 26 november 2011

rom byggdes inte på en dag

 
 Matsalen snart färdigmålad och den blir nog klar till jul som utlovat.


Och verkligen inte villa Någorlunda heller.

Ibland när man tycker att man står och stampar och absolut ingenting händer, då känns det skönt att backa lite och titta på bilder av hur det såg ut för bara några månader sedan. Många moment är det, och renoverar man med traditionella metoder krävs ännu lite mer tålamod. Linoljefärgen behöver så här i vintertid cirka en vecka på sig att torka mellan strykningarna, mot några timmar för moderna färger. Men resultatet väger upp den lugna lunken många gånger! 


Nu har jag snart målat färdigt i matsalsdelen av köket. En strykning till på de grå snickerierna bara (om en vecka eller så, när det jag målade igår har torkat...). Men visst blir det bra! Vi trivdes aldrig riktigt i matsalen tidigare, det ekade och kändes inte riktigt mysigt. Det var lite som att sitta instängd i en låda. Taket var sänkt och slutade precis ovanför fönstren, där skugglisten nu sitter. Det ena fönstret vara bara en liten glugg uppe vid taket och det andra var flera decimeter mindre. Det fanns en vägg mot köket och murstocken bakom kakelugnen var gömd bakom lager av tidningspapper och tapet. Nu känns det ljust och öppet, ekot är borta och jag tror att vi kommer att trivas. Men vägen har varit lång...


Särskilt taket har krävt massor med tid. Vi plockade ju ner de pappskivor från sjuttiotalet som sänkte takhöjden med upp till en halvmeter på vissa ställen. Under fanns de vackra putsade sekelskiftestaken, men i eländigt skick. Målade med tjocka lager limfärg som vi skrapade och skurade ner (ingen färg fäster på gammal limfärg, enda sättet är att tvätta ner den), sedan lagade vi alla de sprickor som uppstått under hundra år, och därefter drog vi om elen som var dragen kors och tvärs under de gamla innertaken. När allt det var klart var det bara att måla. Tre lager med vit matt linoljefärg. Och nu är rummen helt förändrade! Proportionerna är återställda och själen finner ro :)

Ha nu en fin lördag så hörs vi snart igen.  
Limfärgen bortskrapad, de största skadorna lagade, återstår att laga sprickor och måla vitt.

 
Elen var dragen kors och tvärs under de gamla innertaken.

 
Nu renoverat och klart. Vitmålat och som det var tänkt en gång.

 
Det sänkta innertaket satt precis ovanför fönstren, där skugglisten nu sitter.


 

8 kommentarer:

 1. O, så fint ni har gjort, men jag förstår att det har varit mycket jobb med det... men det måste vara mödan värt när det blir så himla bra! //kram maria

  SvaraRadera
 2. Men så fint det blir!!! Vilken linoljefärg och brytning använder ni till foder och socklar?

  SvaraRadera
 3. Vi har provat de flesta fabrikat, men fastnat för Ottossons som vi tycker täcker bäst och luktar minst/godast. Foder och socklar målar vi i Ottossons kulör ljusgrå.

  SvaraRadera
 4. Så duktiga ni är och så fint det blir.

  Ha en fin första advent.

  SvaraRadera
 5. Vilken skillnad, bra jobbat!!!

  SvaraRadera
 6. Oj vad fint det här kommer att bli!

  SvaraRadera
 7. Galet, vilken skillnad! Det kommer bli kalasfint!

  SvaraRadera
 8. Vilken inspirationskick jag fick nu! Vill bara hem renovera, ska visa inlägget för mannen också så han springer ner och får golvplåtarna på plats så vi kan börja med väggar och tak nån gång! Det blir så otroligt vackert hos er! Är jättekul och inspirerande att följa ert arbete och jag gillar verkligen för och "under tiden" bilderna!

  SvaraRadera