söndag 30 september 2012

mina bästa renoveringstips

 

 

SKYNDA LÅNGSAMT.

Jag fick frågan av tidningen Lantliv och jag kunde göra en lista på mina bästa tips när man renoverar ett hus från förra sekelskiftet. Och det ville jag gärna! Jag älskar ju att prata renovering och sekelskifte. Så här kommer listan till er också.

  • Våga måla med linoljefärg! Du bevarar gamla svenska traditioner, färgen är tillverkad av naturliga råvaror, den är dryg och otroligt prisvärd, naturliga pigment ger fantastiska kulörer som är svåra att återskapa, linoljefärgen fäster på det mesta och kritar istället för att flaga - vilket betyder att du aldrig behöver skrapa när det är dags för ommålning, bara stryka på ett nytt lager färg.

  • Ta tid på er! Oftast hittar man både vackrare och billigare material om man letar lite istället för att handla på de stora byggvaruhusen. Runt om i Sverige finns många företagare som brinner för att tillverka byggmaterial enligt gamla svenska traditioner. Vi har till exempel köpt två ton (!) pärlspont, fönsterfoder och socklar från en liten såg i Hälsingland. Bättre kvalitet och lägre pris än att handla det på närmsta byggvaruhus.

  • Läs på om gamla byggmetoder och besök gamla miljöer och byggnadsvårdsbutiker. Skansen är en skattkammare att ösa inspiration ur! Ju mer man lär sig desto mer ser man hur de gamla sättet att bygga hus var vackert, bestående och bra för människan och miljön.

  • Respektera ditt sekelskifteshus och renovera det varsamt! Du har bara huset "till låns" i några år, det har funnits i hundra år innan du ägde det och kommer kanske att finnas i flera hundra år efter att du har lämnat det. Det ger perspektiv.

  

 

3 kommentarer:

  1. Bra tips som fler borde ha med sig när de renoverar äldre hus! Håller just på o letar ytterbelysning o har hittat kulturbelysning.se mkt fina armaturer i klassiska modeller med fi à detaljer. Tips!

    SvaraRadera
  2. Fru N. Åh vad du har inspirerat mig i den här bloggen. Önskar jag var lika modig och stilren som dig. Du har verkligen en känsla som är så återkommande och ett grymt formspråk. Jag tycker så mycket om din blogg. Har varit borta ett tag men nu är jag tillbaka!!

    SvaraRadera