tisdag 12 april 2011

ljusa golv


Godkväll kära bloggisar!

Vi dividerar just nu om vad vi ska göra med golven på nedervåningen. Olyckligtvis finns inte originalgolven kvar i vardagsrummet och matsalen, de revs ut i renoveringsivern på sjuttiotalet (Hur dumt är inte det!? Vi hittade till och med en rivningsansökan på de vackra kakelugnarna i stadens arkiv. Tack och lov blev det aldrig verklighet av den planen. Sjuttiotalet var verkligen inte en tid då man uppskattade gamla svenska traditioner...). Alternativet att återigen försöka slipa det tunna träskiktet på det fyrtio år gamla spånskivegolvet känns inte så lockande så det blir nog till att lägga ett nytt furugolv.

Men frågan är hur vi ska behandla det? Jag gillar ju lackade golv då det är extremt lättskötta när man har småbarn och husdjur. Bara att torka av! Men de blir ju så gula och trista på en gång. Kryllar av behandlingar för att göra dem vitare, men vilka är bra? Detta är verkligen en djungel som jag måste sätta mig in i känner jag.

Golvet här ovanför är precis så lagom ljust som jag vill ha det. Gissar att det är ett gammalt skurgolv och det är ju förstås det allra vackraste, men där går faktiskt gränsen även för mig. Annars brukar jag alltid sätta det estetiska framför det praktiska.

Vad tror ni? Har ni några bra tips? Undrar Fru N.


 

Ett vitmålat golv är ju så vackert men jag står bara inte ut med all smuts som syns direkt. Jag skulle städa ihjäl mig ;)
 

Den här rutningen är ju otroligt fin eller hur? Vi har mer traditionella rutor på vårt målade golv på övervåningen, men detta var också fint! Jag skulle behöva en tre-fyra hus för att förverkliga alla mina idéer :)

7 kommentarer:

 1. Jag tycker bilden överst har så vackra golv! Vitmålade trägolv är så fint med men som du skriver man städar nog jämt då...;) Vilket som passar nog i ert fina hus!

  Kram
  Adela

  SvaraRadera
 2. Att städa ihjäl sig är (ju) inte roligt. Men så snyggt det är med vita golv :-)

  Lycka till med ditt val.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 3. Välldigt fint med vita golv , men man kan ju göra andra roligare saker i stället för att städa. Vi har mörk grått golv i vårat kök. Det är inte så bra det häller. skiten syns direkt.
  Fint hem du har.
  Lycka till !
  Pernilla

  SvaraRadera
 4. Hej! Superfint hus ni har! Jag skulle välja att luta och vitolja golven. Välj naturell lut och blanda upp oljan med 1/3 naturell olja så blir inte golvet så fullt så vitt utan gråvitt som bilden längst upp. Polera upp det med polermaskin så blir golvet jättetåligt. Har själv haft golven så hemma i tio år, och de är jättelättskötta och tåliga. Och lena och sköna!
  Lättskött med såpa, och smutsen syns inte särskilt mycket. Det finns en beskrivning av hur du gör i Byggfabrikens renoveringshjälp.
  /Josefin, Byggfabriken

  SvaraRadera
 5. vi har målat vårt golv i hallen och köket. Först var det ljust ljust grått nästan vitt men jag höll på att bli galen för varje fotavtryck från en lite fuktig bar fot syntes. så nu hr vi målat det lite mörkare grått och det blev betydligt bättre. Nu syns iallafall inte allt. I barnens lekrum så har vi betsat golvet vitt och sen lackat över. det blev lättstädat. På övervåningen har vi oljat med en vitpigmenterad olja. Jätte sköna att gå på, absolut de härligaste golven i huset. Däremot skulle jag inte välja det i hallen för jag tycker att det är lite för känsligt för de. Speciellt med alla blöta skor som blir när man har barn.

  SvaraRadera
 6. ska kanske lägga till att vi valde en lite mattare lack där vi lackade golvet för att inte få det där väldigt blanka och hårda ytan.

  SvaraRadera
 7. Tack för bra tips, vitbetsa och lacka kanske är tricket!

  SvaraRadera