lördag 21 januari 2012

laddar för lördag

 
Lördagsmorgon i köket. Stämningen är helt annorlunda sedan lager av sjuttiotal har rivits ut.
Det är lätt att andas och ljuset faller så vackert genom fönstret som sattes igen på sjuttiotalet
och som nu är tillbaka på sin ursprungliga plats.Godmorgon lördag!

Här har vi haft en skön sovmorgon och en härlig långfrukost, men nu börjar det bli dags att ta tag i dagen. På schemat står kalas hos loppans lilla vän (och jag har förstås inte köpt present ännu...), träning för T och sedan middag med vänner. Bara skojigheter med andra ord :)

Det börjar också klia lite i fingrarna att ta tag i vardagsrummet. Efter köksrenoveringen som blev klar strax innan jul lade vi ner all renovering för ett tag. Hur roligt det än är så tar det på krafterna och det är viktigt att ladda om. Så nu har vi haft en månad utan en endaste målarpensel inom synhåll. Och det har varit skönt. Nu börjar dock lusten komma tillbaka och då först är det ju dags att sätta igång. Men man ska inte ha bråttom i gamla hus. Det är den lugna lunken som gör att renoveringen bli bra. Så i morgon kanske...

Kram och fånga dagen nu! 
Långfrukosten är undandiskad så nu ska vi fånga dagen. Vi är så nöjda med vårt nya "sekelskiftskök" som vi tycker gör huset rättvisa. Jag tror Madame Någorlunda är rätt så nöjd med oss så här långt.

 

 
Våra två kakelugnar i original från 1909 är i stort sett det enda som bevarades när villa N tokrenoverades på 70-talet. Enligt bygglovet skulle de har rivits ut och ersatts med öppna spisar enligt tidens ideal. Av någon anledning blev det inte av och man kan bara dra en lättnadens suck idag. Något att tänka på i dagens renoveringsiver när allt fler "blåser ut" sina hus och bygger om enligt tidens mode... 
Loppans lilla stuga skymtar genom de franska glasdörrarna. Kulturglasen gör att utsikten
glittrar lite extra med sin ojämna charm.9 kommentarer:

 1. Äh så jag gillar ert kök och den vackra färgen!


  Ha en fin dag med vänner och kalas!

  Kram Marina

  SvaraRadera
 2. HEJ!

  Herregud vad fint kök ni har byggt!!
  Jag kom på mig själv sitta och säga högt framför datorn när jag såg skänken/skåpet "Det är så bra, det är så bra!" ;D

  Vi håller på att bygga en ny hästgård som vi ritat själva och jag har letat efter ett stort skåp till köket som rymmer allt.
  Så fint det blev, man kan inte tro att det är en "bas" av Ikea.
  Och bänkskivan blev så snygg! Vi hade tänkt en i sten men nu blev jag jätte sugen på att göra som ni.
  Är bänkskivan också från ikea? Vad är det för färg?

  Ha en toppen Helg
  Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie!

   Så roligt att du gillar köket! Ja, det går att trolla med Ikea om man har lite fantasi. Allt i köket är faktiskt från Ikea förutom kaklet, golvsockeln, täcksidorna på skåpen, knopparna och krönlisten på den gröna skänken.

   Bänkskivan är en tjock ekskiva från Ikea som vi har fräst en profil på och sedan målat med svart linoljegärg i tre lager. Därefter har jag oljat den ett par gånger med linolja. Den behöver nog lite mer olja för att bli riktigt tålig, men den funkar bra redan nu om man är lite varsam. Jag hade egentligen önskat en skiva i kalksten, men pengarna räckte inte riktigt till. Kanske vi byter ut den om några när den blir sliten?

   Radera
 3. Madame är nog mer än nöjd! Madame Caroline skulle gärna gå omkring i vackra huset med ett glas rött och bara sucka över hur vackert ni har det!

  Trevlig lördag!

  SvaraRadera
 4. Fru N! Du har en riktigt fin blogg. Hittade in här för några dagar sedan. Ert hus har bara blivit så snyggt, smakfullt och tidlöst. Du skriver om behandlingen av bänkskivor. Blir så sugen att behandla mina. Jag undrar kan man baka på dem, kavla ut deg etc.etc?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingmarie, bänkskivorna är målade och oljade, och jag tror inte att oljade skivor generellt är särskilt bra att baka på. Då skulle jag lägga en stor skiva marmor eller sten ovanpå. I vårt förra kök hade vi ett bakbord i en stor låda som vi kunde ta fram vid behov. Den var ju i trä och blev inte särskilt snygg efter ett tag. Men det beror ju förstås på hur petig man är med utseendet.

   Radera
 5. Hej!

  Vilken fin blogg, och vilka fina bilder! Jag har en fråga om köksluckorna ni har, visst är det väl Ramsjö från IKEA? Vi funderar på dem men vill då lacka om dem, och jag har kontaktat två olika företag och pratat med dem om hur det skulle göras. De säger båda att det kan vara svårt att spackla igen den springa som är mellan lucka och ram, eftersom luckan rör sig och det i så fall kommer att spricka. Min fråga är därför; hur gjorde ni? Jag vet att du målat dem själv men hur gjorde du med övergången mellan lucka och ram?

  Med vänlig hälsning

  Isabella Cederlöf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isabella, jag har inte spacklat skarven, utan bara målat. Nu har jag ju målat med linoljefärg och det är en färg som man stryker i "vattentunna" lager så den täpper inte till springor på samma sätt som "vanliga" färger. Hur det blir när man lämnar in för lackning vet jag inte. Har själv ganska dåliga erfarenheter av att måla igen springor med moderna färger. I vårt förra hus målade vi ett pärlspontstak med modern vattenburen färg. Den täppte igen springorna så hårt att när plankorna sedan rörde sig sprack de på mitten istället för att röra sig i skarvarna. Sedan dess har vi målat med linoljefärg och då har detta aldrig hänt. Med linoljefärg rör sig trä där det ska, dvs i springorna och inget spricker och går sönder.

   Radera
  2. Tack för ditt svar!

   Trevlig helg

   Isabella

   Radera